Waarom is frisdrank ongezond?

Waarom is frisdrank ongezond?

Iedereen is wel bekend met het feit dat het overmatig gebruik van frisdrank heel slecht voor je is. Tegenwoordig wordt er per persoon gemiddeld 94 liter frisdrank per jaar gedronken. Dat aantal groeit steeds verder ten opzichte van andere jaren terwijl steeds meer mensen zich ervan bewust worden dat frisdrank helemaal niet goed voor je is. Er zijn veel effecten die frisdranken drinken geeft op je lichaam.

De effecten van frisdrank drinken op je lichaam

Frisdrank drinken zorgt ervoor dat je sneller verouderd.

Mensen die gemiddeld 2 blikjes frisdrank met suiker drinken zijn sneller verouderd dan mensen die geen frisdrank drinken. Het DNA van mensen die vaak veel frisdrank drinken is ongeveer 4,5 jaar ouder dan van die mensen die weinig frisdrank drinken. Deze resultaten komen voort uit een onderzoek van een universiteit uit Californië.

Je zin in suiker wordt versterkt

Omdat je gemiddeld 2 blikjes frisdrank per dag drinkt gaat je lichaam wennen aan de hoeveelheid suiker die je binnen krijgt en heeft je lichaam meer suiker nodig om de behoefte aan suiker te vervullen. Ook zorgt de aanwezigheid van bubbels voor meer zin in zoetigheid omdat men de frisdranken met bubbels lekkerder vindt en het lichaam er daardoor meer van wilt.

Het effect van frisdrank op het lichaam verhoogt de risico’s op kanker

Het gebruik van drie of meer glazen frisdrank per week verhoogt bij vrouwen de kans op borstkanker. Dit is gebleken uit en onderzoek op de universiteit in Quebec. De reden is simpel, door het nuttigen van frisdrank krijgt de vrouw meer cellen en in die cellen kan kanker ontstaan. Het risico op borstkanker kan wel tot 4 keer groter worden door het overmatig nuttigen van frisdrank.

Cola verzwakt je botten

De stof die in Cola zit om het zuur te maken en het prik gevoel te geven als je het drinkt is fosforzuur. Maar hoe zorgt de stof er dan voor dat de botten worden verzwakt? Het lichaam houdt van nature de balans tussen fosfor en calcium goed in verhouding maar door het drinken van cola komt er meer fosfor in het bloed dat nodig is en wordt daardoor calcium afgebroken.  Bij kinderen kan cola zelf zorgen voor osteoporose dat houdt in dat je botten brozer worden. Ook kan osteoporose lijden tot snellere botbreuken. Ook de cafeïne in cola is slecht voor je, omdat cafeïne afgebroken moet worden heeft het lichaam water nodig maar niemand drinkt na het gebruik van bijvoorbeeld cola of red bull water om het lichaam te reinigen. Doordat je lichaam te weinig water binnen krijgt worden mineralen die je nodig hebt in je lichaam gebruikt om de cafeïne op te vangen waardoor de plaatsen waar mineralen vandaan komen onder andere je botten verzwakt.

Frisdrank zorgt voor een opgeblazen gevoel

Frisdranken zoals cola, sinas etc. zitten vol met bubbels, die bubbels worden ook wel koolzuur genoemd. Koolzuur zorgt ervoor dat je lichaam zich opgeblazen gaat voelen omdat er allemaal lucht in je maag zit opgeslagen. Die overtollige lucht verlaat het lichaam weer door een boer. Ook kan de koolzuur ervoor zorgen dat bij mensen met een zwakke darm de darm hier last van gaat krijgen.

Je tanden worden erdoor aangevallen

Op je tanden zitten bacteriën die reageren op suiker daardoor ontstaan er zuren die slecht zijn voor je tanden. Ook suikervrije frisdranken zijn slecht voor je tanden omdat er citroenzuren in zitten omdat citroenzuur het tandglazuur aantast. Zelfs bruiswater is slecht voor je tanden om de koolzuur in het bruiswater ook je tandglazuur aantast.

Frisdrank tast je lever aan

Frisdranken zitten vol met fruitsappen waar veel suikers inzitten. De lever neemt deze suikers op en zet ze direct om in vet. Mensen die meer dan 2 blikjes frisdranken per dag drinken hebben zelfs 5 keer meer kans op leverkanker of een andere leverziekte. Light versies van de frisdranken maken geen geven ander effect op de lever dan frisdranken met suiker en maken dus geen verschil. Wel worden light drankjes vaak in verband gebracht met het verminderen van de vruchtbaarheid.

Ziektes die je kunt krijgen door gebruik van frisdrank

Door de suikers die in frisdranken zitten loop je bij regelmatig gebruik van frisdrank veel risico’s op ziektes. De suikers in de frisdranken zorgen ervoor dat je organen en spieren vetter worden. Ook kunnen er vetophopingen in de buik optreden, door de vetophopingen loop je meer risico op de volgende ziektes:

  • diabetes
  • Hart- en vaatziektes
  • Beroertes
  • Overgewicht

Frisdrank verhoogt ook het risico op nierstenen. Wanneer iemand twee of meer blikjes frisdrank per dag consumeert verhoog je de kans op een chronische nierziekte. En door het drinken van zoveel frisdrank word je dikker waardoor je een hoger risico loopt op alle boven genoemde ziektes en ook op de dodelijke ziekte kanker.

Ook raak je sneller dan verwacht verslaafd aan frisdrank dat komt door de suikers en smaakmakers die in de frisdranken zitten. Dit zorgt ervoor dat je hersenen van slag raken en steeds meer van die zoete, lekkere stoffen willen. Door die lekkere kick die de hersenen krijgen en er steeds naar verlangen kun je de verslaving vergelijken met andere verslavingen. Cola versterkt de kick helemaal omdat daar ook nog cafeïne bij zit en kan je lichaam ook steeds meer cafeïne willen.

Overmatig gebruik van frisdrank kan er ook voor zorgen dat je longen zwakker gaan worden en je astma kunt krijgen. Ook heb je een verhoogde kans op de chronische longziekte COPD. Bij de ziekte COPD zijn je longen zwak, kun je moeizamere ademen en heb je minder energie.

Is light frisdrank gezonder dan normale frisdrank?

Vele wetenschappers hebben onderzocht dat de zoetstoffen die de suiker vervangen net zo slecht zijn voor je lichaam. Bij sommige light drankjes is zelf gebleken dat de stoffen die erin zitten zorgen voor overgewicht, diabetes of hart- en vaatziekten. Ook zou je denken dat light drank niet slecht is voor je tanden omdat er geen suiker in zit maar er zitten dus wel zuren in die slecht zijn voor je tanden en veel schade aan kunnen richten. Ook is light frisdrank net zo schadelijk als normale frisdrank voor je botten omdat de fosforzuren er nog steeds in zitten en dus het calcium van je botten wordt afgescheiden. Ook zorgt de light frisdrank voor een vermindering van de nierfunctie van 30% ten opzichte van de normale frisdrank, dit kan leiden tot een hoge bloeddruk of diabetes.

 

Vergelijkbare artikelen

Stockholm syndroom

6 jaar geleden 0

Cosmetica

6 jaar geleden 0

Speed

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.