Vitamine D

Vitamine D is een van de belangrijkste vitamines die we nodig hebben. Het is namelijk nodig calcium en fosfor uit onze voeding op te nemen. Voldoende inname van de vitamine is dus voor het behouden van stevige tanden en botten.

Voornaamste bron van vitamine D is zonlicht. Als een persoon in een zonnige omgeving is maakt het lichaam automatisch vitamine D aan. Echter hoeven we niet per se in het zonlicht te gaan zitten om vitamine D op te nemen. Het zit namelijk ook in ons voedsel, voornamelijk vette vissoorten. Zuivel bevat ook vitamine D, alleen dan in mindere mate. Tegenwoordig vitamine D ook toegevoegd aan bewerkt voedsel zoals margarines.

Iedereen heeft de vitamine nodig om gezond te blijven. Er zijn mensen die meer vitamine D hebben dan anderen. Dit zijn bijv. kinderen, bejaarden, en mensen die een donkere hebben dan de gemiddelde Nederlander. Deze groepen mensen worden geadviseerd om vitamine D op te nemen en langer in het zonnetje te zitten. Zo kunnen de volgende zoals kinderen, (zwangere, getinte) vrouwen en mannen gemiddeld 10 microgram extra via supplementen en ouderen ongeveer 20 microgram.

Soorten vitamine D

Het lichaam kan niet veel vitamines zelf aan maken. Vitamine D kan het lichaam wel zelf door middel van zonlicht. Er zijn twee soorten, namelijk vitamine D3 en vitamine D2. D3 is een veel sterkere soort vitamine. Het komt voor in ons eten en het wordt aan vitaminepillen en dergelijke. Vitamine D2 ontstaat door bepaalde vetten te. Hiermee bevatten bepaalde voedingswaren meer vitamine D dan dat ze van nature.

Wat bevat vitamine D

Er zijn verschillende bronnen die vitamine D bevatten. Het meeste zit natuurlijk in de die we opvangen. Het zit ook in vette vissoorten, zoals zalm. Andere vleessoorten ook wel de vitamine maar veel minder dan in vis. Tegenwoordig zijn er producten gemaakt voor kinderen waaraan de vitamine is toegevoegd, zoals yoghurt- en.

Vergelijkbare artikelen

Fallout 4

4 jaar geleden 0

Preventie racisme

6 jaar geleden 0

Tweede Weredoorlog

4 jaar geleden 0

Only registered users can comment.