Parmezaanse kaas bewaren

Italië staat bekent om zijn vele beroemde kaassoorten. De kaassoorten worden al eeuwen lang bereid. Een daarvan is Parmezaanse kaas. Parmezaanse kaas is een kaassoort dat komt uit het plaatsje Parma. Vandaar de naam Parmezaanse kaas. In het Italiaans word de kaas Parmigiano Reggiano genoemd. De kaas wordt voor veel gerechten gebruikt en vooral in restaurants wordt het veel geserveerd op pasta’s en dergelijke. De kaas heeft een lange productie nodig. De kaas is een relatief gezien vrij dure kaas. Per kilo is kaas ongeveer tussen de 20 en de 25 euro. Parmezaanse kaas is al eeuwen oud en is inmiddels niet weg te denken in de Italiaanse keuken. Ook in de Nederlandse keukens is de kaas niet weg te denken. De kaas wordt gebruikt voor salades enzovoorts.

Productie

De Parmezaanse kaas heeft een aparte productie. Deze kaas is een van kazen die de meeste melk gebruikt. Voor 1 kilo kaas is er ongeveer 16 liter melk nodig. De productie wordt gestart bij de boeren in Italië. Vroeger werd de kaas alleen maar gemaakt in heet Italiaanse dorpje Parma. Tegenwoordig zijn er veel meer boeren die deze kaassoort produceren. Meestal zijn het familie bedrijven die op de boerderij werken. De koeien grazen in de weide en produceren een hoop melk. Die melk wordt gebruikt om de kaas te maken. De melk wordt gemixt en daarna gestremd. Na het stremmen wordt de vocht die erin zit eruit gehaald. De kaas wordt in een bak gelegd en wordt gemixt. Deze bak noem je een wrongel. Daarna wordt de wrongel warm gemaakt tot z’n 50 graden Celsius. Dit proces duurt ongeveer tien uur. Daarna wordt de kaas 20 dagen lang in een bak met pekelwater gelegd. Dan gaat de kaas rijpen. Dit noem je de rijpingstijd. De kazen worden in een drooghuis gelegd wat ook wel een kaaskathedraal wordt genoemd. Z’n rijpingstijd duurt ongeveer 25 dagen. Dan kunnen ze worden goedgekeurd en worden geëxporteerd.

Bewaren

Parmezaanse kaas is een melkproduct. Melk producten moeten koel worden bewaard. Daarom zijn er soms wat handige tips te vinden op het internet hoe je de kaas zo vers mogelijk kan bewaren. Een groot voordeel vergelijk met de andere kazen is dat de Parmezaanse kaas een lage watergehalte heeft waardoor de kaas zeer lang mee gaat. Het beste is om de kaas te verpakken met doorzichtige folie en te verkoelen tot 4-8 graden. Het is wel van belang dat de kaas geen lucht krijgt. Dit kan tot bacterie’s en schimmels leiden. Je kunt de kaas ook op kamer temperatuur bewaren als de kaas al is aangebroken. Maar houd het dan wel ver af van andere etenswaren. Door het vet in de kaas kan de kaas zijn geur over brengen tot andere etenswaren in de ijskast. Als je een blok Parmezaanse kaas hebt, mag je die nooit invriezen. Dit kan gaan brokkelen en stuk vallen. Geraspte kaas kan daarin tegen wel ingevroren worden.

Recepten

Er zijn veel verschillende soorten recepten waarbij Parmezaanse kaas wordt gebruikt. Vooral bij de Italiaanse gerechten natuurlijk. De kaas kan worden gebruikt als strooikaas op verschillende pasta gerechten als lasagne, spaghetti, Macaroni en meer. Ook bij de carpaccio is de Parmezaanse kaas niet meer weg te denken.

Vergelijkbare artikelen

Bier fust

6 jaar geleden 0

Courgette recept

10 maanden geleden

Only registered users can comment.