Lichaamstype

In de fitness wereld kennen ze ook wel drie verschillende lichaamstypen voor mannen en vrouwen namelijk: Endomorf, Mesomorf en Ectomorf. Veel mensen denken dat je lichaamstype alleen beschrijft hoe je er uit ziet, maar je lichaamstype geeft veel meer informatie over hoe je reageert op voedsel en je hormonen. Dit lijdt daarom ook naar verschillende snelheden van metabolisme. Het begrijpen van welke lichaamstype je hebt helpt bij het plannen van je training en dieet en wanneer je deze gegevens hebt van je lichaamstype kun je je inname van voedingsstoffen aanpassen en maximaliseren van je fitness samenstelling en gezondsheids gerelateerde doelen.

Een paar mensen vallen perfect in een van deze drie categoriën, maar meestal is het dat het een mix is van drie karakteristieken van de lichaamstypen. Het trainen met goede voeding kan ook een persoons lichaams uiterlijk veranderen.

Ectomorf

De mensen met een Ectomorf lichaam hebben een kleine en lichte bouw met kleine gewichten en magere spieren. Meestal hebben ze lange dunne ledematen met vezelachtige spieren, smalle schouders met een snel metabolisme waardoor dit lichaamstype het meest bestemd is tegen gewicht toename. Het geluk met dit lichaamstype is, dat je meestal je helemaal vol kunt stauwen met eten en weinig tot geen kilo’s aankomen. Ook hoeven de ectomorfs weinig tot geen cardio te doen om hun vetpercentage laag te houden. Echter is het wel een probleem dat ze weinig spier en bot massa hebben en veel caloriën nodig hebben om aan te maken qua spier massa waarbij zij zich moeten focussen op een korte en intensieve training waarbij ze de nadruk leggen op grote spiergroepen zoals rug of benen. Supplementen zoals whey protein zijn daarom ook aangeraden voor ectomorfs en meerdere cheat days is ook geen probleem voor ze, maar moeten wel passen in het dieet dat je volgt in plaats van alleen maar lekker snoepen.

Mesomorf

Mesomorfs hebben een gemiddelde bot grootte, athletische bouw en meestal degene met het meeste magere massa. Mensen met dit lichaamstype hebben ook een een grotere testorone en groeihormonen gehalte wat weer leidt tot meer aanleg voor spier groei en het behouden van een lager lichaams vet percentage. Het Mesomorf lichaamstype is overigens ook het beste lichaamstype voor bodybuilden en reageert uitermate goed op krachttraining. Het toenemen van spiermassa is daarom bij deze mensen ook eerder te zien, zelfs voor beginnende lifters. Het enige nadeel van het Mesomorf zijn, is het makkelijker aankomen van vet dan het ectomorf lichaamstype. Het is daarom het best om ook wat cardio bij de training er bij toe te voegen. Het dieet van de Mesomorf is iets ingewikkelder dan dat van een ectomorf namelijk 40% koolhydraten, 30% eiwit en 30% vet is ideaal voor een Mesomorf. Voor de training zou het handig zijn om voornamelijk compound oefeningen te doen tot 12 reps max.

Endomorf

Endomorfs hebben een groter bot structuur en grote hoeveelheden van lichaams massa en vet massa en en dit extra vet heeft veel inspanning nodig om weg te trimmen. Het endomorf lichaam komt snel aan in vet en vaak met een kleinere bouw en wat dikkere armen en benen met sterke spieren. Als een endomorf voel je je soms misschien gedoemd tot overgewicht of obesitas, maar dit is zeker niet het geval, alleen is het geval wel dat je beter moet gaan opletten op je lichaam en meer moeite zal moeten doen om je doel te behalen en soms is dat door dingen te eten die je spijsvertering versnellen ook al zijn ze niet allemaal even smakelijk. Tijdens het trainen is het belangrijk om altijd cardio te doen en niet meer dan 4 keer per week in de gym te staan en gewoon een reguliere trainingsschema aanhouden voor een gewenst resultaat.

Vergelijkbare artikelen

Vitamine D tekort

5 jaar geleden 0

Cosmetica

6 jaar geleden 0

Dikke dames

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.