Globusgevoel

Wat is dit voor een gevoel?

Bij een globusgevoel dat ook wel globus nervous wordt genoemd heb je een irritant gevoel waarbij je denkt dat er in je keel een brok in zit terwijl dit in het echt er niet eens zit. Het kan zo erg worden dat je moeite denkt te hebben met wanneer je aan het ademhalen bent. Het slikken kan dan ook erg moeizaam gaan, dit zorgt er dan ook voor dat je geen zin meer hebt in het eten en dat je ook denkt dat het niet gaat lukken. Een kriebelhoest en een heesheid kunnen gepaard gaan met de klachten die je bij een globusgevoel kunt krijgen, alleen hoeft dat niet.

Oorzaken van het globusgevoel

De klachten die je kunt krijgen bij een globusgevoel kunnen diverse soorten oorzaken bij komen kijken. De voornamelijke oorzaken die men tegenkomt zijn;

  • Een gevoelige slokdarm of dat de spieren een abnormale activiteit gaan vertonen.
  • Een oorzaak die op psychisch gebied kan voorkomen is dat je keel aan het uitdrogen is dat door onderen anderen komt door emoties waaronder angst, verdriet, stress, woede. Het gaat hierbij om een emotie die erg sterk is.
  • Wanneer je steeds het slikken herhaald of dat je ademhaling in zijn versnelling gaat.
  • Je gebruikt je stemgebruik op een verkeerde manier.
  • Wanneer je teveel aan het keelschapen en kuchen bent.

Wanneer het globusgevoel erg langzaam aan het beginnen is en naar mate van tijd in feite constant aan blijft houden en dat het gevoel steeds erger wordt, is er de mogelijkheid dat het door een andere oorzaak kan komen. Dan kan er al snel worden gedacht aan een proces(ziekte) in de maag of keel, dit wilt zeggen dat het doorslikken van het eten moeilijk gaat en dat gewichtsverlies ook bij de symptomen kunnen worden toegevoegd. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat het globusgevoel voornamel een korte reactie is op een spanning, iets met een sterke emotie waaronder boosheid en verdrietig zijn

Wanneer zou ik naar een huisarts gaan met een globusgevoel?

Het komt er op neer dat je naar de huisarts moet gaan wanneer het gevoel een paar dagen blijft aanhouden, het eten van voedsel nog steeds moeilijk gaat en de dat de oorzaak in de slokdarm of keel kunt liggen. Op deze momenten kan je beter even met je huisarts contact opnemen. Je huisarts zal dan kunnen overgaan tot een verder onderzoek om te kunnen nagaan waar het precies aan zou kunnen liggen. Probeer er ook op te letten of het ook om andere verschijnselen kan gaan die je misschien ook zou kunnen hebben waaronder pijn, koorts, benauwdheid, ophoesten van slijm en koorts.

Logopodie globusgevoel

De huisarts kan je indien mogelijk voor een behandeling kunnen doorverwijzen naar een logopedist. De logopedist kan bijvoorbeeld een massage geven en ontspanningsoefeningen voor de spieren waarbij je je kunt gaan ontspannen. Dit is in feite een simpele en krachtige oefening die de klachten van het globusgevoel kunnen verhelpen, dat ook de kriebelhoest ook over kunt gaan. Wanneer je aan het gapen bent beweegt ondertussen het strottenhoofd naar beneden waarbij de groep spieren die dan kunnen ontspannen.

Vergelijkbare artikelen

Paddo’s

6 jaar geleden 0

Kalknagel

6 jaar geleden 0