De Heilige Lotus

De Heilige Lotus of de Indische Lotus staat ook wel bekend onder de naam Nelumbo Nucifera. Is een waterplant. De plant nestelt zich in moerassig gebied. En op hetzelfde moment zal de bloem van de plant er altijd prachtig en schoon uitzien. Omdat de bloem er altijd zo schoon uitziet wordt dat het lotus effect genoemd. Bij andere planten die zichzelf ook schoonmaken wordt dit ook het lotus effect genoemd.


De Heilige lotus kan in wateren tot 5,5 meter diepte leven. De bloem van de lotus komt net iets verder boven het water uit dan het blad van de bloem. De bloemen van de lotus open zich ’s ochtends en de plant bloeit gedurende het hele jaar. De bloemen kan  wel 23 centimeter worden. De blaadjes van de bloem kunnen tot meer dan 60 centimeter groeien. He lotus plant heeft ook wortelstokken die een groot gebied in het water overnemen.

De vrucht

De vrucht van de plant lijkt op een halve bol. In het platte gedeelte zitten holletjes met zaadjes. Wanneer de zaadjes volgroeit zijn kantelt de vrucht naar beneden en vallen de vruchtjes in het water waardoor er een bloem ontstaat. Op de bladeren van de plant blijft geen viezigheid plakken. Dit is het lotus effect. Daarom het ook de lotus. De reden dat dit gebeurt is: door het superhydrofooben oppervlak.

Oorsprong

De Heilige Lotus komt oorspronkelijk uit Indonesië en India. Verder groeit de plant nu ook in Korea, Japan, het zuidoosten van de VS, Suriname, Thailand, China en Australië. De plant kan ook in een gematigd klimaat groeien wanneer de wortels niet bevriezen. Ook kun je de plant in Europa vinden. Hier in Europa is er echter wel maar 1 plek en dat is in de meren rond de Italiaanse stad Mantua.

Gebruik

De plant kun je prima eten; de wortels, de zaden, de wortels, en bladeren korter tot 30 centimeter. Langere bladeren worden gebruikt voor voedsel voor dieren. Ook geloven mensen dat als ze de plant eten er een spraken is van een helende werking.

Symboliek

De plant heeft grote symbolische status in het hindoe- en boeddhisme. In deze geloven staat de bloem symbool voor goddelijke geboorte en zuiverheid. De symboliek voor de chinezen is begin en eind. Staat de bloem voor rijnheid en nog andere positieve dingen.

Gelijknamige

Ook heb je een gelijknamige auto deze auto heet ook Lotus. Dit is een Engels automerk. De eerste Lotus werd gebouwd in 1948 door ingenieur C.Chapman. Nog geen jaar later werd ook het tweede model al gebouwd en in 1951 werd de Lotus Mark III gebouwd om competitie mee te rijden. Door de prestaties in deze wedstrijden wilden steeds meer en meer mensen ook de lotus auto hebben. C.Chapman bereikte maar een zuinige leeftijd van 51 jaar. In 1955 werd de bedrijfsnaam veranderd in Lotus Cars en de rest is geschiedenis.

Verder heb je nog: Een softwarebedrijf, een Chatbedrijf, een Nederlandse film, een yoga houding, een koekjesproducent, een stripverhaal van kuifje en een Chinese muziekfilm.

Vergelijkbare artikelen

Onweer

7 jaar geleden 0

Lavendel

5 jaar geleden 0

Only registered users can comment.