Chocolade cake

In 1847 is de eerste eetbare versie van de chocolade ontstaan en vanaf dat moment zijn er variaties op chocolade ontstaan. Chocoladecake is een lekkernij die vaak wordt gegeten en desalniettemin ook zelf te maken is. Het is erg machtig en je kan er snel vol van raken. Toch weerhoudt dat de mensheid er niet van om chocolade te nuttigen!

Chocolade

Chocolade ook wel chocola genoemd, is een zoete lekkernij gemaakt van cacaobonen. Cacaobonen zitten in een cacaovrucht. Het is te kopen is repen, bonbons en wordt verwerkt in cake, ijs, diverse koeken en broodjes. Ook wordt er tegenwoordig melk gemaakt van chocolade in combinatie met gewone melk en heeft als naam chocolademelk. Chocolade heb je in verschillende varianten zoals wit, melk en pure chocolade. Daarin zitten ook allemaal variaties zoals met nootjes of met karamel etc. Chocolade is voor de mens niet giftig in tegenstelling tot honden en paarden. Het kan voor de mens juist gunstig zijn vanwege onder het feit dat het o.a. bloeddruk verlagend is. Voor honden en paarden kan chocolade fataal zijn. Het kan voor epileptische aanvallen zorgen en/of hartfalen en uiteindelijk zorgen voor een dodelijk effect Dat komt door het stofje theobromine die in chocolade zit en dat is niet te verwerken door honden en paarden.

Chocoladevarianten

Brownies zijn een variatie op chocoladecake in een kleinere, maar vaak smaakvollere versie. Brownies word op een Amerikaanse manier gemaakt en verschilt van de chocoladecake vanwege het feit dat dat in principe een gewone cake is met cacaopoeder erdoorheen. In chocoladecroissants, de naam geeft het al weg, is ook chocolade verwerkt.

Chocoladecake recept

Hieronder een simpel chocoladerecept zonder variatie. Voor een chocoladecake wordt vaak pure chocolade voor gebruikt.

Ingrediënten en benodigdheden

  • 300 Gram suiker
  • 300 Gram zachte boter
  • 2/4 theelepel zout
  • 5 eieren op kamertemperatuur
  • 300 gram bloem
  • 2 ½ theelepel bakpoeder
  • 55 gram cacaopoeder
  • 55 gram suiker
  • 100 milliliter melk
  • 150 fijngehakte pure chocolade
  • Smeltchocola
  • Cakevorm
  • Boter/bakspray
  • Staafmixer
  • Bakpapier

Bereidingswijze

Begin met het voorverwarmen van de oven op 160 graden Celsius. Voeg de suiker(250g), boter en zout toe in een kom en mix het met een staafmixer tot een glad geheel. Vervolgens voeg je de eieren toe maar let op! Doe de eieren één voor één in de kom en voeg elk ei pas toe nadat de één volledig is opgenomen in de romige mix. Wanneer alle eieren zijn toegevoegd mix je door totdat het luchtig is. Mix nu de suiker(50g) met de melk en cacaopoeder en meng dit door het beslag met een spatel. Voeg vervolgens de fijngehakte chocolade erdoorheen en meng ook dat met een spatel. Vet nu de cakevorm in met de bakspray of boter en beleg de zijkanten en onderkant met bakpapier. Giet daar de cake in en bak het voor ongeveer 60 tot 75 minuten lang

Serveertip

wanneer je de cake uit de oven hebt gehaald ga je om te beginnen de chocola au bain-marie* smelten. Vervolgens giet je het over de afgekoelde cake. Voeg er naar keus ook slagroom aan toe.

Vergelijkbare artikelen

Mosselen

5 jaar geleden 0

Glazuur maken

7 jaar geleden 0