Alles over Schotland

De vlag van Schotland ook wel Saint Andrew’s Cross genoemd. Deze vlag bestaat uit een blauwe vlak met daar in een witte andreaskruis. Eeuwenlang is deze doek al een symbool van Schotland en wordt deze tegenwoordig als staatsvlag en als civiele vlag gebruikt. Naast de blauwe vlag heeft Schotland ook de Royal Standerd van the King of Scots. Dit Lion Rampant of Royal Flag of Scotland genoemd was ingesteld als een persoonlijk standaard vlag van de Schotse koning en is nu wel van het Britste staatshoofd als functie van de Schotse monarchie. De vlag is van het Schotse wapen een banier. Desondanks de strikte beperkingen aan gebruik van deze vlag, wordt de Lion Rampart vaak las tweede nationale vlag beschouwd. Dit is weliswaar onofficieel.

SYMBOOL

Het andreaskruis staat als symbool voor het kruis waar de apostel Andreas de beschermheilige van Schotse afkomst, gekruisigd zou zijn. De geschiedenis van de Schotse vlag gaat helemaal terug tot aan de middeleeuwen. Rond de 18e eeuw nam de vlag sterk af in gebruik, maar doordat de Schotse bewustzijn werd opgeleefd later in de 19e en de 20e eeuw, is de vlag het momentele symbool van Schotland. Dit is voor de Schotten de eigen vlag en eigen trots Schots cultuur.

DE VERSCHILLENDE SOORTEN KLEUREN

In de geschiedenis van Schotland werd verschillende soorten blauw gebruikt, deze varieert van donkerblauw tot licht blauw. Wanneer de Schotse vlag samen met de Engelse vlag werd gevoegd in the Union Flag, werd de donkere blauwe kleur van het vaandel blauw van het Blue Squadron gebruikt, van de Royal Navy van Engeland

Ook al werd de donkere blauw kleur specifiek gekozen voor Britse marine vlaggen als reden van zichtbaarheid en houdbaarheid, was deze blauwe tint al snel overgenomen door de makers van de Schotse vlaggen. Hierdoor waren er vele vlaggen met het lichtblauwe tint in de omloop. Wanneer de vlaggenmaker ervoor koos. Omdat er zoveel verschillende vlaggen in de omloop waren is er gevraagd na een standaardisatie.

In 2003 werd door de commissie van het Schots Parlement om voor de blauwe kleur, een pantone- kleur te gebruiken. Dit gebeurde na consultatie van de Lord Lyon King Of Arms. Deze kleur is een lichtere blauw dan in de vlag dat voorkomt van het Verenigd Koninkrijk. De kleur in de vlag is blauw pantone 280. Deze voorstel is nog steeds geen officiële wet, maar wordt in het algemeen wel nagevolgd.

GESCHIEDENIS

De vlag van de Schotten is een van de oudere vlaggen ter wereld. Een oude legende zou zeggen dat er rond 830 de koning Angus II de schotten in tegen Angelen geleid te hebben, bij het huidige Athelstaneford. Tijdens het gevecht raakte Angus omsingeld door soldaten, zijn mannen en hij baden om hulp. In de nacht verscheen Sint Andreas, dood gemaakt aan een kruis. Het kruis had een vorm van een X. Andreas was er zeker van dat hij zou winnen. De dag erna verscheen het wit gekleurde Andres kruis in de lucht. De Angelen sloegen de schrik van hun leven, ze werden verslagen. Sinds dien is het symbool van de Schotten het symbool van de Andreaskruis.

INWONERS SCHOTLAND

Schotland telt ongeveer 5.300.000 inwoners, maar dit is sinds 1901 matig gestegen. Schotland is in Europa één van de landen met de dunste bevolking. De meeste mensen die in Schotland wonen (zo’n 80%), wonen in Dundee, Glasgow, Central Belt of Edinburgh (de hoofdstad van Schotland). De overige mensen van de bevolking (zo’n 20%) wonen in het noordoosten van Schotland. Dit gedeelte van het land is dus erg dunbevolkt.

De grootste steden van Schotland zijn:
– Dundee, met ongeveer 140.000 inwoners
– Glasgow, met ongeveer 600.000 inwoners
– Aberdeen, met ongeveer 210.000 inwoners
– Edinburgh (hoofdstad van Schotland), met ongeveer 500.000 inwoners

SCHOTLAND

Schotland behoort tot het Verenigd Koninkrijk en de oppervlakte van Schotland is circa 49.000 kilometer. In de wintertijden sneeuwt het vaak in Schotland en vooral op de top van de bergen. De bevolking van Schotland is ongeveer 5.300.000. De taal die er wordt gesproken heet ‘Gaelic’, maar er wordt ook Schots en Engels gesproken. De munteenheid van Schotland is de Schotse pond.

SCHOTTEN

Schotten vinden de tradities erg belangrijk en hechten er een enorme waarde aan, zij weten dus ook veel van hun geschiedenis. Schotten hebben ook een goede band met hun eigen familie. In het algemeen zijn Schotten vaak behulpzaam, gastvrij en vriendelijk. Schotten hebben ook een aantal bijzondere feestdagen, dit zijn onder andere:

– Nieuwjaarsdag op 1 januari
– Bank Holiday op 2 januari
– Vastenavond in februari of maart
– Moederdag in maart
– Goede vrijdag in april
– Pasen in april
– May day in mei
– Summer Bank Holiday in augustus
– Kerst op 25 december
– Boxing day op 26 december.

SCHOTLAND GESCHIEDENIS

Er zijn weinig bronnen bewaard gebleven over de geschiedenis van Schotland. Wel zijn er objecten gevonden uit de ijzertijd, bronstijd en uit de steentijd. Schotland was vroeger een land met weinig steden en de meerderheid van de mensen die er leefden waren boeren. Later toen Victoria Koningin werd, veranderde een aantal dingen. De auto, de lamp en de stoommachine werden uitgevonden. De stoommachine was voor de boeren een enorme verandering. Stof werd sneller gemaakt, maar de boeren werden wel minder betaald. Engelse mensen werden nooit aardig gevonden door Schotse mensen, dit komt omdat er altijd oorlogen waren tussen Schotland en Engeland. De Schotten werden geholpen door de Fransen, dit kwam omdat zij ook een haat hadden tegenover de Engelsen.

GROOTSTE 10 STEDEN SCHOTLAND

Dit zijn Schotlands grootste steden:

1. Glasgow, dit is de grootste stad van Schotland en deze stad heeft een inwonersaantal van ongeveer 578.790.
2. Edinburgh, dit is de hoofdstad van Schotland. Deze stad is kleiner dan Glasgow, het inwonersaantal van Edinburgh is namelijk ongeveer 482.640.
3. Aberdeen, het inwonersaantal van deze stad is ongeveer 202.370.
4. Dundee, het inwonersaantal van deze stad is ongeveer 143.090.
5. Paisley, het inwonersaantal van deze stad is ongeveer 74.000.
6. East Kilbride, het inwonersaantal van deze stad is ongeveer 73.796.
7. Inverness, het inwonersaantal van deze stad is ongeveer 55.000.
8. Livingston, het inwonersaantal van deze stad is ongeveer 54.826.
9. Cumbernauld, het inwonersaantal van deze stad is ongeveer 50.000.
10. Hamilton, het inwonersaantal van deze stad is 49.000.

GESCHIEDENIS SCHOTLAND

De geschiedenis van Schotland is erg interessant om jezelf erin te verdiepen. De Schotse geschiedenis gaat alle kanten op en heeft een mooi cultuur eraan vast. Lees hieronder verder over de Schotse geschiedenis beginnend bij de prehistorie van Schotland.

PREHISTORIE VAN SCHOTLAND

Ongeveer 8500 jaar voor christus na de laatste ijstijd, moeten er mensen hebben gewoond in Schotland. Volgens archeologische vondsten die daar gedaan zijn, waren de bewoners waarschijnlijk afkomstig uit Spanje of Frankrijk. Zo had men op Orkney eilanden een grafkamer gevonden die sterke overeenkomsten toonde met vondsten uit het Iberisch schiereiland. Er zijn stenen bijlen gevonden op de komst van handeldrijvende leren. Op dat moment was er een strook land tussen Frankrijk en Engeland en deze was toen nog niet volledig overspoeld.

geschiedenis schotland

ENGELAND SAMEN MET SCHOTLAND

In Schotland braken opstanden uit, alleen de oppositie was erg verdeeld, op 1 mei 1017 werd een verdrag getekend. Het Verdrag van de Unie werd door Engeland en Schotland getekend, waardoor het Schotse parlement ophield en Schotland als staat ermee stoppen te bestaan en Groot-Brittannië werd ontstaan. Voor de Schotse economie was dit iets goeds voor Schotland, aangezien Engeland ondertussen goed was gegroeid tot een wereldmacht. Destijds was dit voor Engeland ook een gunstig actie omdat de Britten een potentiele vijand aan de noordgrens een bondgenoot werd. Toch waren niet alle Engelsen met de overeenkomst eens. Er waren ook nog eens verschillende aanhangers uit het huis van Stuart te vinden. Een persoon uit huis Stuart was Charles Edward Stuart. De kleinzoon van James II die na Frankrijk was gevlucht. Hij werd soms ook weleens Bonnie prince Charlie of Young Pretender genoemd, hij probeerde destijds in 1745 koning George II ten val te brengen om zijn vader James Edward Stuart op de troon van de Britten te krijgen. Op 19 augustus 1745 hees hij de vlag van Huis Stuart op in het dal van Glenfinnan en riep hij zijn eigen vader uit tot koning James VIII van Schotland en zichzelf tot regent.

SCHOTLAND 18E-19E EEUW

Na de nederlaag van Schotland kwam er verandering in het leven op de Highlands in Schotland zeer snel. De bedoelingen van de clans namen af en de Highlanders stapte over na de schapenteelten, terwijl ze kwamen van traditionele veeteelt. Belangrijkste eten voor de arme boeren was aardappels en na de misoogst emigreerden een grote hoeveelheid na Canada, Verenigde Staten en Australië. Ook veel van de Highlanders vertrokken na grote steden zoals Glasgow en Edinburgh. Door de komst van de nieuwe industrieën was er werk te vinden. Deze tijd werd ook Highland Clearances genoemd, vanwege de ontvolking uit de Highlands. Dit duurde globaal van 1780 tot ongeveer 1820. De Highland Clearence was ook nog eens de tijd van de zogenaamde Schotse Verlichting. Dit was een intellectuele, commerciële en wetenschappelijke bloeiperiode. In de 2e helft van de 18e eeuw, werd Schotland goed beïnvloed door industrialisatie. Er was hierdoor een enorme opleving van verschillende activiteiten en vele bedrijfstakken. Schotland veranderde in de 18e eeuw hierdoor van een arm land tot een land met redelijke welvaart.

Vergelijkbare artikelen

Malaga

6 jaar geleden 0

Zuid-Afrika

1 jaar geleden

Ankara

4 jaar geleden 0