AK-47

De naam AK-47 is afgeleid van de Russische woorden “Avtomat Kalashnikova”, ter ere van zijn automatische schietmogelijkheden en hoofdontwerper, Mikhail Kalashnikov. De 47 staat voor het jaar 1947, toen de rechtszaken begonnen met de versie van het geweer dat kort daarna werd goedgekeurd voor goedkeuring door de Sovjet-strijdkrachten. Op welke manier dan ook, de AK-47 is het meest succesvolle aanvalsgeweer uit de geschiedenis van de mensheid. In termen van het aantal geproduceerde wapens, de duur van de service en de wereldwijde inzet, heeft het geen gelijke. Het genie van het geweer is niet dat het origineel was. Het is eigenlijk een samensmelting van verschillende reeds bestaande ontwerpconcepten. Het trekkermechanisme, de veiligheidspal, de draaigrendel en de door gas aangedreven actie leenden zwaar van andere vuurwapens. Maar deze functies werden gecombineerd met een platform dat legendarische duurzaamheid en lage productiekosten bood. Het resultaat was een lichtgewicht geweer met een gematigde terugslag die gemakkelijk te hanteren was en die nog steeds enorme vuurkracht in de handen van individuele soldaten plaatste. Nauwkeurigheid was een secundaire overweging. Het feit dat het soldaten de mogelijkheid gaf om massaal vuur op een effectieve manier af te leveren, maakte het tot nu toe anders dan elk ander geweer en sommigen zouden nog steeds ruzie maken.

Mikhail Kalashnikov

Mikhail Timofeyevich Kalashnikov werd in 1919 geboren als boeren en werd luitenant-generaal in het Sovjetleger, een held van de staat, en een van de beroemdste vuurwapenontwerpers uit de geschiedenis. Kalashnikov, autodidactische knutselaar, werd in 1938 ingelijfd bij het Rode Leger en vanwege zijn kleine gestalte en mechanische aanleg werd hij een tankmonteur. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij tankcommandant en raakte hij ernstig gewond in gevechten. Tijdens zijn recuperatie van eind 1941 tot 1942, werkte hij aan een ontwerp voor een nieuw geweer voor het Sovjet leger. Dat ontwerp werd nooit goedgekeurd, maar zijn vindingrijkheid trok de aandacht van zijn meerderen, die hem vervolgens opnieuw toewisten aan een ontwerpgroep met kleine wapens. Het was daar dat hij samen met andere ingenieurs de iconische AK-47 ontwikkelde. Hij bleef de AK-familie van geweren ontwikkelen, uitbreiden en verbeteren in zijn latere carrière. Alles bij elkaar heeft hij geholpen bij het maken van ongeveer 150 verschillende vuurwapenontwerpen.

Geschiedenis

Na de jaren ’70 ging het onderzoek verder naar mogelijke opvolgers van de AK-47/74-serie, waarvan de meesten een middel inhielden om de effecten van terugslag en terugslag te verminderen. Eén kandidaat, de AN-94, liet twee ronden snel achter elkaar schieten voordat de terugslagkrachten werden gegenereerd. Andere kandidaten, de AK-107 en AEK-971, introduceerden mechanische onderdelen waarvan de bewegingen die van de terugslag-genererende mechanismen in evenwicht brachten. Geen van deze wapens werd echter geaccepteerd als standaarduitgifte aan het Russische leger.

Ak-47 van nu

Kalashnikov geweren blijven de basis schouderwapens van vele legers die ooit politieke en militaire banden hadden met de Sovjet-Unie, en ze zijn lang het favoriete wapen geweest voor vele guerrilla- en nationalistische bewegingen over de hele wereld. De symbolische waarde van de AK-47 voor dergelijke bewegingen wordt gedemonstreerd door zijn aanwezigheid op de wapenschilden van verschillende landen en op de vlag van Mozambique. Naar schatting zijn ongeveer 100 miljoen AK’s geproduceerd – ten volle de helft buiten Rusland, en veel van die onder verlopen verlopen uit het Sovjet-tijdperk of helemaal geen licentie. Een volledig assortiment wapens dat hun ontwerpgeschiedenis terug kan brengen naar de AK-47, wordt geproduceerd door het Izhmash-bewapeningsbedrijf in Izhevsk, Rusland.

Vergelijkbare artikelen

Lystrosaurus

6 jaar geleden 0

Bali

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.