Schuimpjes

Schuimpjes zijn altijd erg lekker en ook altijd wel erg populair. Veel mensen willen schuimpjes maken tijdens de feestdagen. Maar hoe maak je nou de perfecte schuimpjes? Vaak loop je tegen kleine dingen aan waardoor de schuimpjes net niet helemaal lukken. Vandaar een kleine beschrijving met handige tips en een uitleg voor het maken van schuimpjes. Doormiddel van deze uitleg en tips maak jij zo meteen de beste en lekkerste schuimpjes.

Wat heb je nodig om je eigen schuimpjes klaar te maken? Voor zo’n 20 tot 24 schuimpjes heb je vier eiwitten, 125 gr poedersuiker, 125 gr kristalsuiker en 10 gr maïzena. Het recept is eigenlijk een Franse meringue. Het enige wat anders is, is dat in dit recept de maïzena is toegevoegd. De maïzena zorgt ervoor dat de buitenkant van het schuimpje wat knapperiger wordt en de binnenkant wordt lekker zacht.

Bereidingswijze:

Om mee te beginnen gaan we ons materiaal dat we gaan gebruiken vetvrij maken door middel van citroensap. Je maakt je kom, spatel, garde, schaaltjes en je handen vet vrij door er wat citroensap overheen te wrijven. Als er ook maar een heel klein beetje vet bij het schuim komt kan dit slecht aflopen voor de schuimpjes.

Dan gaan we nu de kom erbij pakken en hier het kristalsuiker in doen samen met de vier eiwitten. Klop dit samen goed door elkaar totdat je stevige pieken kunt trekken uit het schuim. Je kunt met de hand mixen maar je kunt er ook voor kiezen om een elektrische staande mixer te gebruiken. Als je een staande mixer gebruikt heb je ongeveer vier minuten nodig voordat het goed gemixt is. Er zit natuurlijk wel een verschil in tijd van mixen, als je meer schuim wilt maken moet je langer mixen, maar de stand in ook belangrijk. De staafmixer zet ik niet op de hoogste snelheid, dus dan duurt het ook wat langer. Het kan dus een beetje verschillen met hoe snel je hiermee klaar bent. Om te controleren of je goed hebt gemixt dan trek je de klopper of garde omhoog, dan is het de bedoeling dat er een piek stijf omhoog blijft staan. Het kan zijn dat het puntje net ombuigt maar dit is geen probleem. Je kunt het ook op een andere manier testen. Je kunt ook de kom ondersteboven, boven je hoofd houden. Als het goed is blijft het schuim in de kom zitten, zo niet, dan had je nog niet goed gemixt. Als er goed gemixt is dan gaan we de maïzena en de poedersuiker toevoegen aan het schuim. Roer dit rustig en voorzichtig door het schuim heen. Het is erg belangrijk om dit voorzichtig te doen en je moet niet te lang roeren. Een handige tip voor het roeren is achtjes maken met een spatel, doe deze beweging rustig en voor je het weet is het in het schuim opgenomen.

Nu het schuim klaar is kunnen we weer verder. Je hebt nu een keuze om leuke figuren te maken of om er wat kleur aan toe te voegen. Hiervoor kun je het beste kleurpoeder of kleurstoffen op gelbasis voor gebruiken. Je kunt het schuim zo bewerken zoals jij wilt, doe het in een spuitzak en maak allerlei vormpjes. In een voorverwarmde oven van 100 graden gaan we de schuimpjes afbakken. Als je kleine toefjes gemaakt hebt, dan zijn deze na een uur wel klaar, als je grotere figuren hebt gemaakt kan het wel twee uur duren.

Vergelijkbare artikelen

Rode bietensoep met gember

5 maanden geleden

Stoofvlees

6 jaar geleden 0

Courgette recept

8 maanden geleden