Rode bietensoep
Coen 2 jaar geleden Eten en drinkenWaarschijnlijk ken je de kenmerkende rode kleur van de rode biet, maar wist je dat je hier ook heerlijke soep van kunt maken? De rode biet is van oorsprong een gewas dat behoort tot de bietensoorten. De rode biet is een wortelgewas en goed in Nederland verkrijgbaar. Bieten worden in verschillende periodes van het jaar geoogst en er zitten grote verschillen tussen de bieten die uit deze verschillende periodes komen. De rode biet die je in de winkel koopt kan echter uit elk van de periodes komen. De rode biet wordt als een groente gegeten en meestal rauw of gekookt geconsumeerd. De rode biet heeft een aardse smaak en is uitermate geschikt om soep van te koken. De rode biet is tegenwoordig weer Rode-bietensoeppopulair en dat komt met name door de gezondheidsvoordelen die deze groente heeft. Rodebietensoep.nl brengt het basisrecept en variaties op dit recept samen via één website. Geniet van de rode biet en kook er eens soep van!
Ingrediënten
- 1 appel
- Appelmoes uit een potje
- 300 gram rauwe of voorgekookte bieten
- 2 grote wortels
- 125 ml zure room
- Verse bieslook
- 1 liter groentebouillon
- 2 sjalotjes
- Peper en zout
Bereidingswijze
- Pak de rauwe rode bieten en schil ze stuk voor stuk.
- Snijd de rode bieten in kleine blokjes.
- Was de wortelen en schraap ze helemaal schoon.
- Snijd de wortelen in gelijke plakjes.
- Breng een liter groentebouillon aan de kook.
- Versnipper de sjalotjes en verwijder de schil.
- Schil de appel en snijd deze in stukjes.
- De versnipperde sjalotjes, plakjes wortel, stukjes appel en blokjes rode biet mogen aan de bouillon worden toegevoegd.
- De rode bietensoep mag ongeveer 20 minuten koken.
- Proef of de ingrediënten gaar zijn en kook de soep nog iets langer als dit niet het geval blijkt te zien.
- Nu is de soep klaar om te pureren! Gebruik een staafmixer om de soep tot een egale massa te pureren. Ga net zolang door tot er een egale kleur en textuur is ontstaan.
- De soep mag je op smaak brengen met een klein beetje zout. Voeg zoveel peper en zout toe als noodzakelijk is.
- Nu is het tijd om appelmoes toe te voegen. Voeg ongeveer een half potjes appelmoes aan de soep toe of iets meer als je dat lekker vindt.
- Roer de appelmoes rustig door de rode bietensoep en laat de soep niet meer koken.
- Schenk nu de soep in kommen en voeg een klein beetje zure room toe.
- Snijd verse bieslook in gelijk stukken en strooi dit over de kommen met soep heen.
- De verse bieslook en zure room mag je pas op het laatste aan de rode bietensoep toevoegen en niet door de soep roeren.