Pindasaus

Pindasaus is een warme saus gemaakt van pinda’s die over verschillende gerechten wordt gegoten zoals patat, kipsaté en rijst. Pindasaus is een dikke bruine saus wat warm wordt geserveerd. De saus wordt ook wel satésaus genoemd. Het recept van de saus komt uit Indonesië en wordt op verschillende manieren bereid. Ieder heeft zo zijn eigen inbreng voor de saus. De saus wordt in verschillende culturen gemaakt. Het recept komt van een familie uit Indonesië en is inmiddels niet meer weg te denken in zowel de Nederlandse keuken als de Indonesische keuken. Pinda saus wordt gemaakt door pinda’s. Maar er zijn ook andere belangrijke ingrediënten. bruine suiker bijvoorbeeld is belangrijk voor de zoete smaak. Door de sambal en de peper wordt de saus pittig gemaakt. En een beetje water zorgt voor de vloeibaarheid van de saus.

Pinda

De pinda is natuurlijk het belangrijkste ingrediënt voor de saus. De pinda wordt meestal vergeleken met een noot is maar dat eigenlijk niet. De pinda is een peulvrucht wat groeit in de grond. Het begint bij een zaadje dat in de bodem wordt gestopt. Met wat vocht uit de aarde mengt het zaadje zich, en gaat zich uit eindelijk ontwikkelen. Dit ontwikkelproces wordt ook wel ontkiemen genoemd. De zaadjes krijgen een soort cocon om zich heen voor bescherming. Dit wordt uit eindelijk de pinda. In de pinda zitten 2 nieuwe zaadjes/nootjes. De twee nootjes worden uit de pinda gehaald. Met die 2 pinda’s worden producten gemaakt zoals saus en pindakaas. Wat veel mensen niet weten is dat er veel olie uit pinda’s wordt gehaald. Met die olie worden meerdere producten gemaakt zoals zeep en shampoo.

Recept

Het is leuk om je eigen pindasaus te kunnen maken. Op internet staan daarom leuke recepten en beschrijvingen voor de beste en lekkerste sauzen. De saus wordt in meerdere culturen en restaurants gemaakt. Ieder heeft zo zijn unieke eigen smaak. De ene is zoeter dan de andere. En ander is weer pittiger dan de ene enzovoorts. Er zijn eigen bedrijven zoals Calvé die gespecialiseerd zijn in sauzen en pindakaas maken. Het is belangrijk om de goede maten van de ingrediënten erin te stoppen. Je wilt natuurlijk niet dat de saus te dik of te dun wordt. Of te flauw van smaak. Daarom hier het beste recept volgens de Indonesische keuken: Je gebruikt ver gemalen pinda’s met daarbij 3 eetlepels ketjap. Wat extra pittige kruiden erbij. 300 milliliter kokosmelk. En voeg wat melk toe tot de dikte van de saus die je zelf wilt. Mix alles door elkaar en warm het op. Je krijgt zo je eigen Indonesische pindasaus.

Gerechten met pindasaus

Pindasaus wordt vooral veel gegeten bij kip. Kip is het vet armste vlees wat er is. Vooral bij een barbecue wordt de pindasaus snel uit de kast getrokken en opgewarmd. Het is een heerlijke combinatie met war stokbrood en gefrituurde uitjes. De kip wordt dan meestal gemarineerd en in blokjes gesneden. De kip wordt op een stokje geregen en gegrild. Over de kip stokjes wordt de pindasaus overheen gegoten. Dit gerecht noem je kipsaté. Ook bij de chinees wordt veel pindasaus gebruikt bij rijst en kroepoek. Ook daar zie je saté gerechten. Verschillende kerrie gerechten met kip wordt ook geserveerd met pindasaus.


Satésaus

Er zijn verschillende soorten sausjes die worden gebruikt bij verschillende soorten gerechten. Een van die sausjes is de satésaus. Satésaus wordt gebruikt voor kip gerechten met kroepoek of tijdens de barbecue met stokbrood. Satésaus kan op verschillende manieren worden gemaakt. Het recept komt uit Indonesië. Daar wordt het meeste gebruikt gemaakt van deze kruiden en specerijen. Satésaus wordt in Nederland ook wel pindasaus genoemd. De saus wordt gemaakt met pinda’s, kruiden en water. Ook is kokosmelk een belangrijk ingrediënt voor de saus. In de saus gaan verschillende marinades zoals ketjap en kruiden als knoflook, koriander en gedroogde sambal badjok beteken ook veel voor de smaak van de saus. De satésaus komt uit de Aziatische keuken. Vooral in indonesie wordt het veel gemaakt. Daarom zijn er verschillende recepten te verkrijgen. Ieder maakt zo zijn eigen saus en de smaken verschillen daardoor enorm.

satesaus

Kipsaté

Kipsaté is het bekendste gerecht waarvoor de de saus wordt gebruikt. Het gerecht bestaat uit gemarineerde kip wat wordt bereid op een grill met daarover heen de heerlijke zachte smaak van de satésaus. Het wordt afgemaakt met wat gefrituurde uitjes en knoflook poeder. Daaromheen ligt patat of rijst met wat kroepoek. Satésaus is de favoriet als het gaat om kip. In de meeste restaurant is daarom het gerecht “de kipsaté”een must have. Ook bij de chinees zijn er verschillende gerechten in combinatie met de saus. Kip is het vet armste vlees die je kunt eten. En in de saus zitten niet zoveel vetten als in andere sauzen. In de saus zitten verschillende ingrediënten die zorgen voor een volle smaak maar die weinig calorieën afgeven.

Pinda’s

Pinda’s zijn natuurlijk het belangrijkste ingrediënt voor de satésaus. Deze pinda’s groeien in de grond en worden ook wel peulvruchten genoemd. De meeste mensen vergelijken ze met nootjes maar dat is het dus eigenlijk niet. Van Pinda’s worden verschillende producten gemaakt zoals pindakaas en satésaus. Maar ook wordt er olie van de pinda’s gemaakt. Van die olie wordt dan weer shampoo gemaakt. Pinda’s zijn ook erg populair bij de dieren. Vooral olifanten zijn er erg gek op.

Recept

Als je praat over satésaus bestaat er niet één recept. De saus is zo bekend en wordt op heel veel plekken en culturen gemaakt. Ieder heeft zo zijn eigen inbreng op de saus. Er zijn heel veel verschillende recepten voor de saus. Vooral in indonesie wordt de saus veel gemaakt. Daar kun je wel 10 verschillende soorten pindasaus vinden. Pittige, zoete, dunne en dikke sauzen. Om goede satésaus te maken heb je natuurlijke ingrediënten nodig. Vers gemalen pinda’s zijn natuurlijk belangrijk. De pinda’s geven een krachtige smaak en ze worden vermengt wat ketjap en knoflook. Koriander en tijm wordt er bij gegooid. Om de saus wat zoeter te maken wordt kokosmelk of basterd suiker gebruikt. en je kunt zelf bepalen hoe dik de saus moet zijn door af en toe een beetje melk bij het geheel te gooien als je alles met elkaar mengt. Als alles goed is gemend kun je het opwarmen en wat knoflookpoeder bij gooien. Zo heb je je eigen gemaakte satésaus.


Kipsaté

Kipsaté is een gerecht gemaakt van kip en satésaus. Kleine stukjes kip worden op een stokje geprikt en wordt bereidt op een grill of een barbecue. De kip wordt geroosterd en gaart in zijn eigen vet. De stokjes waarop de kip zit worden ook wel spiesjes genoemd. Ze worden op een bord gepresenteerd met patat of rijst en een beetje kroepoek. Over de kip spiesjes hoort natuurlijk een sausje. Dit sausje is satésaus (ook wel de pindasaus genoemd). Deze saus is gemaakt van fijn gemalen pinda’s met kruide en sambal. Deze saus maakt de kip een wat pittiger en smaakvoller. De meeste restaurants maakt deze saus zelf. Vooral in de Indonesische keuken wordt de saus zelf gemaakt met behulp van hun eigen familie recept. Ze voegen hun eigen ingrediënten en specerijen toe.

kipsate

Kip

De kip is het belangrijkste ingrediënt voor de kipsaté. Kip is het meest vetarme vlees wat er is. Kip wordt zeer veel gegeten en het is zeer gemakkelijk om het vlees te bereiden. Kippen behoren tot het vogelsoort en wordt gefokt door een boer. Er zijn verschillen tussen kippen. Er zijn kippen die een vrij leven hebben gehad en genoeg leefruimte hadden. Dit worden scharrelkippen genoemd. Er zijn ook kippen die vanaf jongs af aan helemaal vol worden vetgemest. Dit gaat niet op een natuurlijke manier waardoor de kippen op jonge leeftijd veel overgewicht met zich mee dragen. Deze kippen worden plofkippen genoemd. De biologische scharrelkip is duurder vergeleken met de plofkip. Voor een beter leven zouden er meer biologische kippen moeten worden verkocht.

Bereiding

Kipsaté kan op verschillende manieren worden bereid. Aller eerst moeten de kipfilets in blokjes worden gesneden. Het is belangrijk dat daarvoor de handen zijn gewassen. Aan rauwe kip zitten veel bacteriën die voor ziektes kan zorgen. Als de kip in blokjes gesneden is kan de kip worden gemarineerd. Hier voor gebruiken mensen verschillende marinades zoals kerrie of ketjap. Wat peper en zout erover zorgt voor een wat scherpere smaak. Dan worden de kip stukjes op satéstokjes geregen. Het is belangrijk om deze houten stokjes eerst in een bakje met water te leggen. Hierdoor komt er vocht in de stokjes en verbranden ze niet op het vuur van de barbecue. Leg de stokjes op de grill en laat de kip grillen totdat ze lekker bruin zijn. Na een aantal minuten haal je de kip van de gril. Het is belangrijk om de kip even door midden te snijden om te kijken of het vlees daadwerkelijk gaar is. Dan gaat de satésaus over de kip heen. Je kunt het nog lekkerder maken om wat gefrituurde uitjes erover heen te strooien.

Satésaus

De satésaus is een ander woord voor pindasaus. Pindasaus wordt gemaakt van pinda’s. Het is één van de weinige sauzen die warm wordt geserveerd. Het wordt gemaakt van pinda’s, water en kruiden. Pindasaus wordt door verschillende culturen gemaakt en ieder op hun eigen manier. Ze voegen hun eigen specerijen en kruiden toe. Dit zorgt voor een pittigere smaak. Ook zijn er kant en klare sauzen te koop in de supermarkten.

Vergelijkbare artikelen

Pokeren

6 jaar geleden 0