Karamelsaus recepten
Coen 3 maanden geleden Eten en drinkenKaramel is eigenlijk gewoon suiker dat wordt verhit. Het wordt pas gesmolten bij 170 graden. Echte karamelsaus is een zaak met drie ingrediënten . Het is niets meer dan suiker, water en room. natuurlijk zout en vanille horen er ook bij , maar het lijkt nauwelijks eerlijk voor de smaakmakers. Voor een zoete en eenvoudige smaak, kook de suikerstroop tot het een bleke, honingkleurige tint is. Als je de voorkeur geeft aan een donkerdere caramel met een lichtjes bittere rand, richt je op een foxy-amberkleur. In beide gevallen bent u slechts 20 minuten verwijderd van de dikke en kleverige karamelsaus of uw dromen.
De bereidingstijd: 20 minuten
Ingrediënten
4 ons water (1/2 kop)
1/2 theelepel
1 vanillestokje
8 ons zware room (1 kop, 225 g)
1 theelepel vanille-extract
Bereidingswijze:
- Meng in een roestvrijstalen saucier van 3 kwart: water, suiker en zout op middelhoog vuur. Voeg desgewenst ook een lege vanillestok toe. Roer met een vork tot de siroop aan de kook komt, ongeveer 4 minuten, en laat sudderen zonder te roeren totdat de siroop honingkleurig is, ongeveer 6 minuten,
- schud en wervel zo nodig om een gelijkmatige karamelvorming te verzekeren. Blijf koken tot de siroop licht tot middelgroen barnsteen is na een minuut lang roeren voeg dan onmiddellijk room toe en verlaag de hitte tot middelmatig laag.
- Roer constant met een hittebestendige spatel om het schuim terug te kloppen, laat sudderen totdat de karamel 225 ° F op een digitale thermometer registreert, ongeveer 3 minuten. Breng over naar een hittebestendige container, roer van vanille-extract (indien gebruikt) en laat afkoelen tot kamertemperatuur. (Het is niet nodig om de vanilleboon weg te gooien, het zal de karamel na verloop van tijd blijven infunderen.) Caramel zal lekker vloeibaar zijn terwijl het warm is, maar wordt dikker naarmate het afkoelt, terwijl het een beetje taai wordt als het koud is. Koel tot 1 maand in een luchtdichte container.
Wie houd er nou niet van een lekker ijsje? Wat is er nog lekkerder dan een zelfgemaakt ijsje, In dit recept gaan we zelf een lekkere koude en zoete ijstaart maken met wat lekkere sausje er doorheen gemixt. De chocolade en karamelsaus zorgen voor een lekker zoete bite. Als je het recept nog meer wilt opmixen probeer dan eens de sausjes door de ijs mix te mixen met een mixer. Ook is het erg lekker om de sausjes er niet doorheen te doen en er later tijdens het serveren op te doen voor een lekker stukje room ijs zonder iets erin!
Bereidingstijd: 12 uur
Ingrediënten
1 blik gecondenseerde melk
Een half vanille stokje
500 ml slagroom
100 gram gesmolten pure chocolade
Halve eetleper vanille extract
300 gr Basterd suiker
275 ml slagroom
240 gram Boter
Bereidingswijze:
- Als eerst smelt u de boter in de pan, dit is nodig om het Karamel een extra volume te geven. Vervolgens doet u de suiker erbij. Blijf roeren tot het suiker volledig is opgenomen in de boter.
- Als de suiker volledig is opgenomen dan kunt u het slagroom toevoegen. Roer dan goed door voor een egale massa.
- Laat het Karamel nu goed doorkoken voor ongeveer 4 à 5 minuten en voeg dan de vanille extract toe. Giet als laatste de karamel in een glazen pot. Hou er rekening mee dat het karamel tijdens het afkoelen dikker kan worden. Hiervoor hoef je alleen goed te roeren.
- Pak een rechthoekige cakevorm, leg hier plasticfolie in en laat deze over de zijkant hangen.
- Voeg de gecondenseerde melk met de slagroom en de vanille extract in een kom, Roer dit door tot het een dikke laag word.
- Giet een laagje van de mix in de cakevorm, doe hier een laagje chocolade en karamelsaus over, doe dit steeds opnieuw tot hij vol zit. leg het plastic over de cakevorm en zet deze een nacht in de vriezer.
- Als u de ijstaart wilt gaan eten kunt u de rest van de karamelsaus weer opwarmen en deze er lekker overheen gieten!