Alexsandro de Souza

Algemeen

Alexsandra de Souza, beter bekend als Alex, is een Braziliaanse oud-voetballer die speelde als een aanvallende middenvelder. Hij is een oud-aanvoerder van de Braziliaans voetbalelftal en Turkse club Fenerbahce; door z’n carrière heen, hij speelde ook voor Coritiba, Palmeiras, Flamengo en Cruzeiro in Brazilië, en Parma in de Italiaanse Serie A. Alex speelde eerst professioneel voor Coritiba, een Braziliaanse voetbalclub van de staat van Paraná, waar hij bleef van 1995 tot 1997, toen hij verkocht werd naar Palmeiras, van Sao Paulo. Toen hij speelde voor Palmeiras waar hij een nationale ster werd, in Brazilië. Hij veroverd het Estádio Palestra Itália club een Copa CONMEBOL Libertadores titel, in 1999, een Torneio Rio-Sao Paulo titel in 2000 en een Copa do Brasil titel en een Copa Mercosur titel in 1998. Hij verliet Palmeiras en tekende met Flamengo, van Rio de Janeiro in 2000.

Beste tijd van Alex

In 2000, hij keerde terug naar Palmeiras voor een paar maanden en daarna tekende hij voor Cruzeiro, waar hij bleef tot 2002, toen hij terug keerde bij Palmeiras. Na een andere goed seizoen, Alex werd verkocht naar Parma, van Italie. Daar had hij een slechte tijd met coach Cesare Prandelli, en uiteindelijk keerde terug naar Cruzeiro, na alleen vriendschappelijke wedstrijden te spellen voor de Italiaanse team Parma. Bij Cruzeiro Alex had de beste prestatie in zijn carrière. Hij werd teamaanvoerder en droeg shirtnummer 10, hij leidde zijn team tot de Braziliaanse triple bekers. Cruzeiro won de Campeonato Brasileiro Série A met een record brekende 100 punten, 13 meer van de tweede plek, Santos, met meer dan 100 doelpunten gescoord in 46 wedstrijden.

Fenerbahçe

Alex was daarna verkocht door Cruzeiro in 2004 voor 5 miljoen euro naar Fenerbahce. Hij werd Fenerbahce’s aanvoerder na de teams aanvoerder Ümit Özat’s transfer naar Köln en tweede aanvoerder Tuncay Sanli’s transfer naar Middlesbrough en Rüstu Recber’s transfer naar rivalen Besiktas. Alex maakte de 100ste doelpunt in de Süper Lig voor Fenerbahce op 13 november 2010 tegen Gaziantepspor toen ze 2-1 verloren. Op 33 jarige leeftijd Alex scoorde een hat-trick tegen Bucaspor in de eerste 34 minuten van de wedstrijd. Fenerbahce won de wedstrijd 5-2. Zijn eerste doelpunt in deze wedstrijd was Fenerbahce 3000ste doelpunt in de Super Lig, dus zijn tenue en schoenen gebruikt in de Bucaspor wedstrijd zijn nu te zien in de clubs museum. Op 9 februari 2011, tekende hij nog een 2 jarige contract met Fenerbahce. Op 25 mei, hij scoorde vijf doelpunten, waaronder 3 penalties en een vrijetrap, in een 6-0 winst tegen Ankaragücü.

Privé leven

Alex trouwde in 2000 met Daianne. Het echtpaar hebben twee dochters en een zon: Maria Eduarda, geboren in 2004, Antonia, geboren in 2006 en Felipe geboren in 2010. Een vrome Evangelisch christendom, Alex is een lid van de organisatie Atletas de Cristo, samen met Braziliaanse sterren Kaká en Ronaldo. Hij was prominent aanwezig in Puma reclames en ook een modellen contract met Armani. Alex’s vader in wet is de oude president van Coritiba. Na zijn pensioen, Alex begon als werk als een geleerde op ESPN Brasil.

Vergelijkbare artikelen

Vignet Zwitserland

7 jaar geleden 0

Leger

6 jaar geleden 0

Pompoensoep

5 jaar geleden 0

Only registered users can comment.