Ovenschotel kip

Recept

Is het weer de zoveelste dag dat je moet gaan beslissen wat je in de avond op tafel moet dienen? Dan is het goed dat wij een lekker recept voor ovenschotel kip hebben klaar staan. Ook leuk om te weten is dat het helemaal niet veel tijd in beslag gaat nemen dus je kan de dag voor de rest ook nog andere dingen plannen. De tijd die je ervoor nodig gaat hebben om deze maaltijd te bereiden is ongeveer 30 minuten en in de oven duurt het nog 1 uur. Dit recept is voldoende waar 4 personen van kunnen gaan eten. Lees hieronder alles wat je nodig gaat hebben voor het bereiden van de lekkere ovenschotel kip en hoe je te werk moet gaan.

Ingrediënten

Kijk van te voren in alle la’s en kasten of je misschien niet al wat in huis hebt, dat kost je dan ook weer minder. Lees hier alle ingrediënten je nodig gaat hebben;

  • Bleekselderij en daarvan twee stengels
  • 1 ui
  • Knoflook en daar 2 tenen van
  • Kippenbouten en daarvan 4 stuks
  • 4 eetlepels tarwebloem
  • 1 eetlepel van de olijfolie
  • 400 ml rode wijn
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 1 tablet van kippenbouillon
  • 2 laurierblaadjes die zijn gedroogd
  • 3 eetlepels van de selderij

Bereidingswijze

  • Nu je alles van de ingrediënten in huis hebt gehaald kan je aan de slag met de bereiding van de lekkere ovenschotel kip. Lees hieronder hoe je stapsgewijs te werk moet gaan. Dit gaat als volgt;
  • Stap 1: Als eerst ga je de bleekselderij schillen en dit doe je in de lengte met behulp van een dunschiller waarna je deze gaat fijn snijden. Snipper vervolgens de ui en snijd vervolgens ook de winterpeen en de knoflook fijn. Bestuif met de bloem daarna de kip en breng dit met wat peper en zout op smaak.
  • Stap 2: In de braadpan ga je vervolgens een beetje olie in verwarmen en het vlees ga je voor ongeveer 10 minuten lang bakken. Dit doe je op vuur met een middelhoge stand helemaal rondom. Voeg daarna de winterpeen, bleekselderij, knoflook en de ui toe en bak dit voor nog ongeveer 5 minuten mee. Verwarm dan de oven op 180 graden voor en schep vervolgens alles in een ovenschaal.
  • Stap 3: Schenk in de pan wat rode wijn wanneer de kip gebraden is en laat dit dan tot ongeveer de helft goed inkoken. Voeg vervolgens de bouillon, laurierblaadjes en de tomatenblokjes toe en dit ga je verwarmen totdat de tablet van de bouillon opgelost is. Schenk vervolgens bij de kip het mengsel en bij de groenten waarna je dit gaat omscheppen.
  • Stap 4: De schaal dek je daarna met aluminiumfolie af zet dit in de voorverwarmde oven voor ongeveer 1 uur. Schep ondertussen wel af en toe even om. Snijd daarna de selderij fijn en bestrooi deze groent vlak voordat je deze gaat serveren.

Serveren

Nu je een heerlijke maaltijd bereid hebt kan je de lekkere ovenschotel kip verdelen over vier borden en serveer deze op tafel waarna iedereen een bord kan pakken en er lekker van kan gaan smullen. Een leuke variatie tip voor de volgende keer hebben wij natuurlijk ook voor jou. Je kan ook voor de laatste 10 minuten 2 eetlepels olijven zonder pit en 2 eetlepels groene olijven toevoegen, dit zorgt voor een extra hartig en kleurig accent.


Ingrediënten

  • Enkele salieblaadjes
  • Enkele majoraantakjes
  • 2 takjes tijm (Alleen de blaadjes zijn nodig)
  • 100 gram boter
  • 2 kippen met goed vlees er aan
  • De vulling die u in de kip wilt doen
  • 50 milliliter olijfolie
  • 6 aardappelen
  • Dit gerecht is voor 10 personen

Bereiden

Allereerst zet u de oven aan en verhit u de oven tot 160 graden. Snij de kruiden fijn en mix de kruiden met de boter, strooi vervolgens zorgvuldig peper en zout. Vul de kippen met de gewenste vulling, leg de zojuist gemaakte kruidenboter aan het eind van de buikholte. Zet een hoog braadslee op middelgroot vuur en voeg de olijfolie toe. Leg de aardappelen erin en ga heen en weer totdat de aardappels ook bedekt zijn met olie. Leg de kippen in het midden van de pan. Leg nu dan eindelijk de braadslee voorzichtig in de over en wacht ongeveer 37 minuten. Haal de braadslee vervolgens voorzichtig uit de oven, zet de temperatuur omhoog en wacht totdat het 190 graden is. Draai de aardappels om en giet vervolgens het pan vocht over de kippen heen. Leg het weer in de over en wacht nog een kleine 40 minuten, als de 40 minuten zijn verstreken is het eindelijk tijd om de braadslee eruit te halen.

aantekeningen

Dit gerecht is heerlijk om te maken, het is al helemaal een feest voor de onervaren chef-koks, dit omdat alle onderdelen van het gerecht tegelijk klaar zijn, het is daarom een echte aanrader voor de onervaren kok.

Welke vulling moet u kiesen?

Let op! De onderstaande vulling staan niet op de ingredientelijst. Natuurlijk heeft vulling grotendeels te maken met smaak, dat weer voor iedereen anders is. Ook zijn er verschillende keuzes die er bij dit gerecht moeten worden gemaakt, zo kan je de vulling in eerste instantie al bij het wensbeentje stoppen, ook kan je het apart klaarmaken. Wij hebben hier beiden gerechten getest en wij vonden de tweede keuze het best bevallen, dit omdat de vulling die wij gebruikte erg compact is en niet helemaal goed gaar wordt in de kip. Dat zou dus betekenen dat de braadtijd wordt verlengd als je de vulling er vanaf het begin in stopt. Als u onze instructies heeft gevolgd moet heeft u allereerst de braadtijd in de hand. Dit zorgt ervoor dat de kip van buiten lekker knapperig blijft maar van binnen toch wel lekker mals is. Laat 50 gram boter smelten in een koekenpan op middelhoog vuur, strooi vervolgens er een klein beetje zout bij en daarna een klein beetje peper. Snij 1 grote ui in stukken. Snij daarna ongeveer 100 gram bacon in stukken en bak het ongeveer 5 minuten mee. Pak nu voorzichtig de pan en roer er 150 gram verse broodkruimels, een geraspte citroenschil en fijne peterselie doorheen.

Maak een ovenschaal licht vettig en giet de vulling er in. Zet de ovenschaal in een tot 200 graden verwarmde oven. De top mag knapperig zijn. Geef het gerecht bij de gebraden kip. Dit was onze bereiding, veel kookplezier en eetsmakelijk.

Ovenschotel Kip.

Sappige kip met knapperige schil in een pittige tomatensaus met paprika, olijven en kappertjes. Geïnspireerd door Siciliaanse kip van Mario Batali, maar meer saus. Gemaakt op het vuur, dit is een stevig diner op tafel in 30 minuten.

  • Porties: 5
  • Calorieën: 497 kcal

Ingrediënten

  • 5 kippendijen, huid op, bot in (ongeveer 200 g / 7 ons elk) (Opmerking 1 voor borst)
  • Zout en peper
  • 2 theelepels olijfolie
  • 2 knoflookteentjes, gehakt
  • 1 middelgrote ui, fijngehakt
  • 1 ELK rood en groen paprika / paprika, in plakjes
  • ½ kopje / 125 ml witte wijn (alles is goed, ik gebruik droog wit) (opmerking 2 voor ondertitels)
  • 800 g / 28 ons kan geplette tomaat zijn
  • ¾ kopje / 185 ml water, verslonden in leeg tomatenblik
  • 1 theelepel rode pepervlokken, aan te passen aan de smaak
  • Zwarte olijven met 3/4 kopjes, ontpit (of 1/3 kop gesneden)
  • 2 el baby kappertjes
  • Zout en peper naar smaak
  • ¼ kopje fijngehakte peterselie

Instucties

  • Gebruik een klein mes om 5 of zo in de huid van de kip te snijden. Strooi elke kant met zout en peper.
  • Leg de kip met de kippenvelkant naar beneden in een koude grote koekenpan met niet-stokjes en draai de kachel op middelhoog. Naarmate het warmer wordt, begint het vet onder de huid door de gaten in de huid te smelten.
  • Laat 4 – 5 minuten koken of tot de huid goudbruin en krokant is. Keer de kip en bak de andere kant gedurende 3 minuten.
  • Verwijder de kip op een bord, gooi het vet weg (schraap de pan niet) en ga terug naar de kachel.
  • Voeg olie, knoflook en ui toe. Kook gedurende 1 minuut en voeg dan capsicum toe. Laat 2 minuten koken en voeg dan wijn toe. Breng aan de kook en roer, schraap de pan om die gouden stukjes erin te krijgen.
  • Zodra de meeste wijn is verdampt en het niet meer ruikt, voeg dan de tomaten-, water- en pepervlokken toe. Roer, breng aan de kook, stel de warmte in, zodat het energetisch borrelt maar niet snel (en niet langzaam).
  • Roer na 5 minuten (of zo) door olijven en kappertjes. Proef de saus en voeg zout en peper toe. Plaats dan kip in de saus en zorg ervoor dat u de huid niet onderdompelt. Kook nog 5 minuten.
  • Strooi over peterselie. Serveer met knapperig brood, of gebruik de helft van de saus om door te gooien / over de pasta te gieten en de andere helft om met kip te serveren.

Voedingswaarde

  • Voor een portie of 1 kom (350 g)
  • Calorieën 340 calorieën uit vet 117 (34.4%)
  • % Dagelijkse waarde *
  • Totaal vet 13g –
  • Verzadigd vet 6g –
  • Cholesterol 60 mg –
  • Natrium 920 mg 39%
  • Koolhydraten 30g –
  • Netto koolhydraten 26g –
  • Vezel 4 g 17%
  • Glucose 2g
  • Eiwit 25 g

Vergelijkbare artikelen

Pompoen soorten

7 jaar geleden 0

Bananen smoothies

5 jaar geleden 0

Gerookte zalm

7 jaar geleden 0