Bitcoin

Ontstaan van de Bitcoin

De Bitcoin was in eerste instantie een experiment dat ontwikkeld werd door studenten, wetenschappers en cryptografie specialisten. De Bitcoin is in feite een zeer slim bedacht computerprogramma, een soort digitaal betaalsysteem. In 2008 werd er een concept over beschreven in een wetenschappelijk artikel en in 2009 in de maand januari werd deze software voor het eerst beschikbaar vertoont op het internet via een discussieforum waarop de cryptografen het hebben aangekondigd. De eerste versie ervan werd ontwikkeld door een anonieme uitvinder, ofwel een groep uitvinders. Vanaf deze tijd is er ook een groeiend aantal professionele ontwikkelaars die deze software controleren, onderhouden en verbeteren.

Wat is Bitcoin?

In principe is de Bitcoin een netwerk van gemeenschap van miljoenen mensen die met elkaar een overeenstemming hebben om samen met de Bitcoins te betalen. Er zijn ondertussen ook al honderdduizenden bedrijven aangesloten die op dit netwerk van de Bitcoins staan en accepteren hun producten en diensten in ruil hiervoor te leveren. Eigenlijk kun je ook wel zeggen dat dit een alternatief is van muntsoorten, denk aan bijvoorbeeld de regionale valuta de Gelre. Er zit dan ook wel een verschil in, namelijk dat de Bitcoin geen precieze eigenaar of uitgever kent, maar van iedereen is die zich daar aan deelneemt.

Reden van de Bitcoin

Het is niet precies bekend waarom de bitcoin gemaakt is want niemand weet precies wie de uitvinder of uitvinders zijn. In de software zijn er wel hints gevonden. Er is in de software en verwijzing te vinden dat leidt naar een krantenbericht van 3 januari in het jaar 2009. Van het artikel is af te lezen dat er een tweede ronde financiële steun aan banken wordt gegeven om te voorkomen dat deze mogelijk zouden kunnen omvallen. Tijdens de discussies over het ontstaan van de Bitcoin die online zijn uitgevoerd is te zien dat de ontwikkeling zeker uit interesse en uit een wetenschappelijk oogpunt als een experiment is ontstaan.

Wat kan je doen met de Bitcoin?

Je kunt met de Bitcoin op een gemakkelijke manier betalen. Je gebruikt hiervoor een betaalprogramma of app op je mobiel voor bijvoorbeeld in een winkel en de betaling doe je in een paar klikken. Normaal gesproken moet je kosten verrekenen wanneer je euro’s wilt overmaken naar het buitenland en het duurt ook nog eens lang. De betalingen met de Bitcoin gaat over het internet, denk aan de post die je tegenwoordig nu via de email doet. Deze transactie van de Bitcoin doe je voor minder dan een cent en wordt binnen enkele minuten afgerond. Net als met Bitcoins kun je ze ook sparen of je kunt ermee investeren. Deze diensten worden inmiddels wereldwijd aangeboden en je kunt ermee handelen op tientallen wisselmarkten. De Bitcoin is het gemakkelijkst te gebruiken wanneer je geld naar het buitenland zou willen overmaken.

Waarom Bitcoin gebruiken?

De Bitcoins bieden ook een aantal voordelen waaronder

  • Het is makkelijker en veiliger dan contant, pinpas of creditcard betalingen.
  • De prijzen zijn lager. Je kan voor minder dan een cent wereldwijd geld overmaken of betalen.
  • Heeft geen landsgrenzen, dat wilt zeggen dat je niet hoeft te wisselen in het buitenland om te kunnen betalen.
  • Beperkt aantal Bitcoins, dat wilt zeggen dat je geld niet meer devalueert.
  • De transactie met de Bitcoin kan je anoniem doen.
  • Direct kunnen betalen zonder eerst je persoonlijke gegevens in te vullen.

Vergelijkbare artikelen

Ondernemer worden

5 jaar geleden 0

Consultant

5 jaar geleden 0

Beleggen

6 jaar geleden 0

Only registered users can comment.