Zwarte bessen

De zwarte bes is een houtachtige struik die vanuit de familie Grossulariaceae gekweekt is. Het komt oorspronkelijk vanuit midden en noord europa, zwarte bessen hebben ook een voorkeur voor vochtige grond. Het wordt ook op grote schaal gekweekt. Het is ook heel rijk in vitamine C je kan ze ook rauw eten maar vaak worden ze gemaakt als jam of siroop. Er wordt ook alcohol van gemaakt en het is ook een goeie medicijn. Zwarte bessen kunnen goed groeien in bosgebieden als ze maar genoeg vocht krijgen.

Cassis

Zwarte bessen groeien in het wild in nederland, want nederland is van nature vochtig en daar houden zwarte bessen van.

Rassen

Akkermans bes, sterke en compacte groei, goeie productie. Baldwin, niet al te sterk maar matig compacte groei, heeft wel een goeie productie.
Black Reward, een krachtige maar compacte groei met een hele goede productie.
Daniëls September, Brede struikjes goeie productie maar niet al te goede kwaliteit.
Goliath, compacte struik maar matige kwaliteit en productie.
Roodknop, compact, goeie productie maar matige kwaliteit.
Silvergieter’s Zwarte, bloeit vroeg maar het heeft wel een matige productie wel van goede kwaliteit en het groeit breed uit.
Tenah, Vroeg bloeiend een goede kwaliteit maar matige productie.
Wellington XXX breed groeiend struik, een goeie productie en tussen matig en goede kwaliteit.

Planten en snoeien

Je kan maar maximaal in november tot maart planten, en de grond moet best goed losgemaakt worden en veel humus bevatten, plant op afstanden van 1,5 meter. En de struiken worden iets dieper geplant.

Geneesmiddel

Zwarte bes kan ook wel als geneesmiddel gebruikt worden wist u dat het vele ziektes voorkomt en u zonder pijn kan laten bewegen als u reuma hebt. In Nederland zijn er vele klachten bekend zoals:

  • Alzheimer
  • Aderverkalking
  • Artrose
  • Blaasontsteking
  • Bijnieruitputting
  • Blaren in mond
  • Darmklachten
  • Diabetis
  • Bloeddruk klachten
  • Jicht
  • Pijnlijke botten
  • Reuma
  • Nierstenen

Zwarte bessen hebben helende stoffen die deze klachten kan verminderen, want er zit Anti- oxidanten in. Anti-oxidanten hebben een goeie invloed op het verouderingsproces van de zenuwstelsel. Het is ook rijk aan pterostilbene en dat is bekend om cholesterol te verlagen.
Het is ook zeer hoog aan Vitamine C er zit ongeveer 200mg vitamine c in 100ml sap.
Ook tegen blaasontsteking is er wat want er zit ook Proanthocyaninen in.
En tegen kanker is er ook wat CAPS heeft een hoge invloed tegen kankercellen, CAPS staat voor Cassis polysaccharide.

Het is ook heel rijk aan voedingstoffen

  • Vitamine A
  • Vitamine B
  • Vitamine C
  • Vitamine E
  • Anthicyaninen
  • Calcium
  • CAPS
  • Fenolen
  • Fosfor
  • Jodium
  • Ijzer
  • Magnesium
  • Kalium
  • Mangaan
  • Polyfenonen
  • Vezels
  • Zink

Het is ook goed tegen allergieën, het helpt ook tegen Migraine, Allergische reactie op Acute allergie, insectenbeten. En ook goed tegen ontstekingen. Het is ook iets goed tegen gewrichten en het verbetert je ligamenten en pezen. Het versterkt ook je bloedvat en het helpt om rode bloedcellen aan te maken.

Vergelijkbare artikelen

Spitskool koken

5 jaar geleden 0

De aardpeerbloem

6 jaar geleden 0

Mosselen recepten

2 weken geleden
  1. medusa
    13 juli, 12:46 medusa

    Die zwarte cassis bessen, zijn ideaal om jam zonder suiker mee te maken. Zonder extra water heel langzaam opzetten, de rijpe prakken in de pan, zodat je in dat sap kan pruttelen….ze zijn vrij zuur, dus ik koop altijd biologische appel-diksap, en doe daar een flinke scheut van bij. Voila, de jam dikt goed in, door het hoge pectine gehalte, dus geen suiker of niks!

Only registered users can comment.