Gorilla

Wat is een Gorilla?

De Gorilla is een apensoort. De Gorilla is een enorm sterke drie, dit kun je namelijk ook zien aan zijn lichaamsbouw. Hij is namelijk breed en gespierd. De Gorilla heeft een grote kop met diepliggende ogen. De mannen kunnen wel 200 kilo wegen, de vrouwtjes wegen ongeveer 110 kilo zwaar. Dit is natuurlijk enorm zwaar. De leeftijd die ze  kunnen bereiken is ongeveer 30 jaar. De lichaam is enorm behaard behalve in het gezicht. In het gezicht heeft de gorilla niet veel haar, daarin kun je ook zijn zwarte huid zien. De beharing begint als ze nog jong zijn, als ze ouder gaan worden dan verdwijnt het haar langzaam. De armen van de gorilla zijn ook veel groter dan de benen, ze zijn dan ook erg sterk en hebben veel kracht in de armen. Het dier heeft verder voetzolen en loop gewoon op 4 poten.

Waar leeft de Gorilla?

De gorilla’s zijn voornamelijk te zien in Afrika, vooral het westen en midden Afrika. De Gorilla’s leven daar in grote en vaak ook dichten bossen. Ze leven voornamelijk van de natuur om hun heen. De gorilla’s verblijven daar in groepen van maximaal 30 apen. De meeste apen klimmen in de bomen en blijven daar ook veel al. De Gorilla is anders. Het zijn erg zware en lompe dieren, daarom verblijven deze apen liever op de grond. Op de grond bouwen ze ook hun eigen nest op. Voor het bouwen van zijn nest gebruikt hij takken en bladeren om zich heen.

Wat eet de gorilla?

De gorilla kan enorm veel eten, dit heeft hij ook nodig voor zijn lichaam. De gorilla eet graag knapperig. De aap heeft het voornamelijk op bladeren, fruit, boomschors en brandnetels. Aangezien de leefgebied waar ze in wonen hoeft hij niet veel moeite te doen voor zijn voedsel. Hij kan zijn hand uitsteken en dan heeft hij al wat te eten.  De gorilla is ook de enige vegetariër binnen de apensoorten, zo eet hij geen vlees, insecten of eieren.

Vrienden en vijanden

De grootte vijanden zijn van deze apen zijn eigenlijk de mensen zelf. Dit vanwege de jacht die er op hun word gemaakt. De Gorilla zou een beschermde diersoort zijn maar ondanks dat, word er toch op hun gejaagd. Verder zorgen wij ervoor dat hun leefgebied steeds kleiner aan het worden is. De bossen worden afgekapt om meer plaats te maken voor andere dingen zoals woningen of winkels.

De Gorilla leeft eigenlijk alleen met zijn eigen soort, ze leven in groepjes van maximaal 30 waarin er een aantal groepsleiders zitten, De dominante leiders zijn vooral te herkennen aan hun grijs behaarde rug. Dit is ook de reden dat ze zilverruggen worden genoemd.

Gorilla’s in Nederland

De Gorilla’s zijn ook veel te zien in ons land. Natuurlijk leven ze hier niet in het wild maar ze zijn in veel dierentuinen te zien. De Gorilla’s worden ook veel bekeken in de natuurparken en krijgen veel aandacht. Je kunt de beesten daar zien leven en eten en je mag ze soms zelfs voeren.

Vergelijkbare artikelen

Zichtbaarheid Mars

2 maanden geleden 0

Bacteriën

11 maanden geleden 0

Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *